Ανακοινώσεις

Γεωλογική ξενάγηση/περιήγηση, Κυριακή 3/4/2022

Το Ινστιτούτο Μελέτης και Παρακολούθησης Ηφαιστείου Σαντορίνης, σε συνεργασία με τη ΓΕΩΘΗΡΑ ΜΑΕ, σας προσκαλεί σε γεωλογική ξενάγηση/περιήγηση, με θέμα:

" Ψηλαφώντας τα πετρώματα των ηφαιστείων της Θήρας:

Μια βόλτα στο χώρο και το χρόνο του νησιού "

Η ξενάγηση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 3 Απριλίου 2022 με ξεναγούς τους επιστήμονες του ΙΜΠΗΣ, και είναι ανοικτή στο κοινό και δωρεάν (με την ευγενική χορηγία της ΓΕΩΘΗΡΑ ΜΑΕ). Όσοι επιθυμούν να πάρουν μέρος θα πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή, στέλνοντας ονοματεπώνυμο και τηλέφωνο επικοινωνίας στο:

ismosav1995@gmail.com

μέχρι την Παρασκευή 1 Απριλίου 2022, στις 14:00. Λόγω περιορισμού θέσεων θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τα τηλέφωνα 6943715932 / 6974496648, καθημερινά 10:00-19:00.

Το πρόγραμμα της περιήγησης την Κυριακή 3 Απριλίου έχει ως εξής:

 1. 09:00. Αναχώρηση από τα Φηρά (από την είσοδο του Λυκείου Φηρών), μετακίνηση με λεωφορεία στη νότια Θήρα. Εισαγωγή στη γεωλογική εξέλιξη του χώρου και των ηφαιστείων. Παρατήρηση των πετρωμάτων των πρώτων ηφαιστείων της Θήρας.
 2. 10:30. Παρατήρηση των στρωμάτων της έκρηξης της Ύστερης Εποχής του Χαλκού (1613 π.Χ.) στη νότια Θήρα.
 3. 12:00. Μετακίνηση στη βόρεια Θήρα. Παρατήρηση των πετρωμάτων των ηφαιστείων της βόρειας Θήρας και των μεγάλων τεκτονικών ρηγμάτων του χώρου.
 4. 13:30. Μετακίνηση στην Οία (Αμούδι). Παρατήρηση στρωμάτων τέφρας μεγάλων εκρήξεων και των νεότερων ρευμάτων λάβας της Θήρας.
 5. 15:00. Επιστροφή στα Φηρά

Χάρτης ξενάγησης

Ψηλαφώντας τα πετρώματα των ηφαιστείων της Θήρας:

Μια βόλτα στο χώρο και το χρόνο του νησιού

Χάρτης ξενάγησης “Ψηλαφώντας τα πετρώματα των ηφαιστείων της Θήρας: Μια βόλτα στο χώρο και το χρόνο του νησιού” 

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Ημερίδα, Σάββατο 2/4/2022

Το Ινστιτούτο Μελέτης και Παρακολούθησης του Ηφαιστείου Σαντορίνης (ΙΜΠΗΣ) διοργανώνει ανοικτή ενημερωτική εκδήλωση για το κοινό και τις αρχές της Σαντορίνης, με κύριο θέμα την παρουσίαση του σχεδίου ΤΑΛΩΣ.

Η εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 2 Απριλίου 2022 και ώρα 18:00, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ιδρύματος Λουκά & Ευάγγελου Μπελλώνια.

Προσοχή: Προκειμένου να μήν υπάρξει πρόβλημα στην εκδήλωση του Σαββάτου, θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε ότι:

α) Στην εκδήλωση μπορεί να συμμετάσχουν όσοι έχουν κατάλληλο πιστοποιητικό COVID-19 (εμβολιασμού, νόσησης, rapid/pcr test, κλπ.). Τα πιστοποιητικά θα ελέγχονται στην είσοδο.

β) Για όσους δε διαθέτουν ανάλογο πιστοποιητικό, ή δεν βρίσκονται στη Σαντορίνη, μπορούν να παρακολουθήσουν τις ομιλίες μέσω του παρακάτω συνδέσμου Zoom:

https://authgr.zoom.us/j/99175800797

            Οι κύριες ομιλίες της εκδήλωσης θα είναι:

 1. Η παρακολούθηση και τρέχουσα κατάσταση του ηφαιστείου της Σαντορίνης, Κων/νος Παπαζάχος (Καθηγητής Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γενικός Γραμματέας του ΙΜΠΗΣ)
 2. Ηφαιστειακή επικινδυνότητα στη Σαντορίνη στο πλαίσιο του σχεδίου ΤΑΛΩΣ, Γιώργος Βουγιουκαλάκης (Δρ. Ηφαιστειολογίας, ΙΓΜΕ, Πρόεδρος του ΙΜΠΗΣ)
 3. Ο ρόλος του ΟΑΣΠ στην Παρακολούθηση και Διαχείρηση του Ηφαιστειακού Κινδύνου και η συνεισφορά του στο σχέδιο ΤΑΛΩΣ, Ευθύμιος Λέκκας (Καθηγητής ΕΚΠΑ, Πρόεδρος ΟΑΣΠ)

Την εκδήλωση θα χαιρετίσουν τοπικοί και εθνικοί φορείς.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της δράσης με τίτλο: «ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΟ ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ, ΤΟ ΣΥΓΚΑΤΟΙΚΟ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ» και στόχο έχει να ενημερώσει την κοινωνία της Σαντορίνης για την τρέχουσα κατάσταση και εξέλιξη του ηφαιστείου, αλλά και τη σχέση του ηφαιστείου με το φυσικό περιβάλλον και την κοινωνία του νησιού μας.

Το Δ.Σ. του ΙΜΠΗΣ σας προσκαλεί να παρευρεθείτε στην εκδήλωση για την καλύτερη ενημέρωσή σας και τη συμμετοχή σας στις προσπάθειές μας.

Εκ μέρους του Δ.Σ.

 

Ο Γεν. Γραμματέας

Κ. Παπαζάχος

Καθηγητής Α.Π.Θ.

 

Ο Πρόεδρος

Γ. Βουγιουκαλάκης

Δρ. Ηφαιστειολογίας ΙΓΜΕ

 

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ                                               9 Οκτ. 2021

Το Ινστιτούτο Μελέτης και Παρακολούθησης του Ηφαιστείου Σαντορίνης καλεί, σύμφωνα με το άρθρο 6 του καταστατικού του, τα μέλη του σε Τακτική Γενική Συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2021, και ώρα 10:00, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ιδρύματος Λουκά & Ευάγγελου Μπελλώνια (Φηρά-Σαντορίνη), με θέματα ημερήσιας διάταξης:

 1. Διαπίστωση απαρτίας
 2. Εκλογή Προεδρείου Γεν. Συνέλευσης
 3. Παρουσίαση πεπραγμένων ΙΜΠΗΣ και Οικονομικός Απολογισμός
 4. Εκλογή Εφορευτικής Επιτροπής που θα διεξάγει τις αρχαιρεσίες για την εκλογή νέου ΔΣ και Εξελεγκτικής Επιτροπής για την επόμενη τριετία.

Οι Εκλογές για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου και της Εξελεγκτικής Επιτροπής θα πραγματοποιηθούν με φυσική παρουσία στον ίδιο χώρο, μετά τη Γενική Συνέλευση. Η εκλογική διαδικασία μέσω ηλεκτρονικής ψήφου (για τα μέλη που δε θα συμμετάσχουν με φυσική παρουσία) θα γίνει την ίδια μέρα, μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας με φυσική παρουσία, και σε χρονικό διάστημα που θα ανακοινωθεί μετά την οριστικοποίηση της συνεννόησης με το σύστημα ΖΕΥΣ.

Οι υποψήφιοι για το αξίωμα μέλους του ΔΣ και της Εξελεγκτικής Επιτροπής μπορούν να υποβάλουν την υποψηφιότητά τους στο ΔΣ έως και την παραμονή των εκλογών. Δικαίωμα ψήφου έχουν όλα τα μέλη που έχουν τακτοποιήσει τις οικονομικές συνδρομές τους στο ΙΜΠΗΣ (συνδρομές 3 τελευταίων ετών, €30,00).

Σε περίπτωση μη απαρτίας, η Γενική Συνέλευση (και οι Εκλογές που θα ακολουθήσουν) θα πραγματοποιηθούν στον ίδιο χώρο το Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2021, ώρα 10:00, αντίστοιχα. Η εκλογική διαδικασία μέσω ηλεκτρονικής ψήφου (για τα μέλη που δε θα συμμετάσχουν με φυσική παρουσία) θα γίνει την ίδια μέρα, μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας με φυσική παρουσία.

Λεπτομέρειες για τη διαδικασία συμμετοχής στη Γενική Συνέλευση και τη διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας παρουσιάζονται στο επισυναπτόμενο φύλλο οδηγιών

Ο Γεν. Γραμματέας

Κ. Παπαζάχος

Καθηγητής Α.Π.Θ.

Ο Πρόεδρος

Δρ. Γ. Βουγιουκαλάκης

Ερευνητής ΕΑΓΜΕ

 

ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΘEΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΙΜΠΗΣ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΕΚΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΙΜΠΗΣ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΑ ΥΠ. ΑΡΙΘΜ. Δ1α/Γ.Π.οικ. 69136/5.11.2021

 • Η Γενική Συνέλευση του ΙΜΠΗΣ και οι Εκλογές νέου Δ.Σ. θα γίνουν με φυσική παρουσία και τήρηση των προϋποθέσεων των παραγράφων 5 και 6 του άρθρου 1 και του Παραρτήματος 10, που περιλαμβάνονται στην ΚΥΑ υπ. αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 60400/3.10.2021 , δηλαδή:

Α) Απόσταση ενάμισι (1,5) μέτρου μεταξύ των παρευρισκόμενων

Β) Αναλογία ενός (1) ατόμου ανά δύο (2) τ.μ.

Γ) Χρήση μάσκας και αντισηπτικού

 • Στη δια ζώσης διαδικασία της Γενικής Συνέλευσης και εκλογή του ΔΣ μπορεί να συμμετάσχουν μόνο τα μέλη του ΙΜΠΗΣ που είναι πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες το τελευταίο εξάμηνο. Λόγω του περιορισμένου χώρου που είναι διαθέσιμος στο Μπελλώνειο Πολιτιστικό Κέντρο, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας στην είσοδο.
 • Η εκλογική διαδικασία με φυσική παρουσία (μετά τη Συνέλευση) θα αρχίσει στις 12:30 και θα ολοκληρωθεί στις 14:00.
 • Όσα μέλη του ΙΜΠΗΣ δεν πληρούν τις παραπάνω προϋποθέσεις, θα συμμετέχουν τόσο στη Γενική Συνέλευση, όσο και στις εκλογές του ΔΣ διαδικτυακά (από απόσταση).
 • Η διαδικτυακή συμμετοχή στη Γενική Συνέλευση θα γίνει μέσω του παρακάτω συνδέσμου:

https://authgr.zoom.us/j/98384957410?pwd=U3NRVy9Pcnljb0hVY2g2cjkycmlvdz09

 • Η διαδικτυακή συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία (εκλογή νέου ΔΣ), θα πραγματοποιηθεί μέσω της Ψηφιακής Κάλπης ΖΕΥΣ, που παρέχεται από το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας – ΕΔΥΤΕ Α.Ε. (GRNET), φορέα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Η Ψηφιακή Κάλπη ΖΕΥΣ επιτρέπει την ασφαλή και αξιόπιστη διεξαγωγή της διαδικασίας των εκλογών παντός τύπου, με ψηφιακό τρόπο. Για τη συμμετοχή σας στην εκλογή θα λάβετε νέο, προσωπικό εμαιλ.
 • Η εκλογική διαδικασία από απόσταση (Ψηφιακή Κάλπη ΖΕΥΣ) θα ξεκινήσει στις 15:00 και θα ολοκληρωθεί στις 19:00 την ίδια ημέρα με τη Γενική Συνέλευση.
 • Προϋπόθεση για τη συμμετοχή στις εκλογές για την ανάδειξη μελών του ΔΣ του ΙΜΠΗΣ αποτελεί το να είναι ταμειακά ενήμεροι. Τα μέλη του ΙΜΠΗΣ που επιθυμούν να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία πρέπει να καταθέσουν το ποσό των 30€ (συνδρομές τριών τελευταίων ετών) στο λογαριασμό του ΙΜΠΗΣ στην τράπεζα ΠΕΙΡΑΙΩΣ με αριθμό:

GR28 0172 7060 0057 0601 0254 238

μέχρι και την προηγούμενη ημέρα των εκλογών. Επισημαίνεται στα μέλη να μη ξεχάσουν στα σχόλια της κατάθεσης να συμπεριλάβουν οπωσδήποτε το ονοματεπώνυμό  τους για τον απαραίτητο έλεγχο κατά τη διαδικασία της εκλογής του νέου ΔΣ.